Da Owe Luthcke var 13 år gammel og spilte ishockey i Manglerud, synes han det så spennende ut å være dommer. Etter å ha prøvd seg litt i dommerdrakta kom han frem til at det å dømme var en morsommere måte å tjene litt lommepenger på, enn å gå med avisen om morgenen.
36 år har gått, og Owe har blitt 49 år gammel. Med 31 år bak seg på det øverste nivået i Norge, er han utvilsomt blitt en av de mest profilerte dommerne i norsk ishockey. Men det mange kanskje ikke vet, er at han også er en merittert dommer innen paraishockey.
Luthcke begynte å dømme paraishockey i 2006, da han ble tatt ut til Paralympics i Torino. Siden den gang har han rukket å dømme 2 A-VM, 1 B-VM, 1 EM, samt Paralympics i Pyeongchang. Han trekker frem finalen i A-VM 2019 som et høydepunkt i karrieren, med tusenvis av tilskuere og massevis av leven på tribunen. Nå ser han frem til å dømme sitt tredje A-VM.
Hvordan er det å bli tatt ut til enda et verdensmesterskap?
— Det er ingenting annet enn en stor ære! Tilbake i 2006 husker jeg at interessen for å dømme paraishockey var liten, og det var nesten bare for dommere å melde seg på. Nå derimot, er nåløyet blitt trangere. Flere har fått opp øynene for hvor bra nivået er, og mange flere konkurrerer om plassene. Det gjør følelsen av å bli tatt ut enda bedre, innrømmer Luthcke.
Hvordan forbereder man seg til å dømme et VM?
— Dette året har jo vært veldig spesielt, så forberedelsene har også blitt ganske annerledes enn det de pleier. Fjordkraft-ligaen ble stanset i januar, og både ishaller og treningssentre har vært stengt. Det er klart at det har skapt noen utfordringer, men jeg har vært flink til å trene hjemme, har kjøpt inn litt utstyr til hjemmegymmet og har klart å holde «koronakroppen» i sjakk likevel, forteller han.
Etter at VM-uttaket ble klart i april, har han ved flere anledninger deltatt på paraishockeylandslagets samlinger i Skien. Der la han sammen med sine dommerkolleger, Marius Hermansen Oswold og Kenneth Danielsen, opp et eget treningsprogram med to treningsøkter per dag, i tillegg til at de dømte landslagets internkamper på kveldstid.
Owe Luthcke i midten, på samling i Skien med Kenneth Danielsen (t.v) og Marius Hermansen Oswold (t.h).
Er det stor forskjell på å dømme paraishockey og ishockey?
— Å dømme paraishockey krever helt klart et litt annet arbeidsmønster for oss dommerne. Først og fremst så tar spillerne mer plass på isen, i og med at de sitter i kjelke. Det gjør at det fort kan bli litt trangt for oss dommerne, så det gjelder å lese spillet godt. At de sitter så lavt gir oss også en del utfordringer med å se og bedømme det som skjer når spillet foregår langt unna, forteller Luthcke.
Hvordan er forskjellen i tempoet?
— Det går naturlig nok ikke like fort, og det er jo bra for en gammel mann som meg, ler Lütcke. Samtidig tror han mange ville blitt overrasket over hvor fort det faktisk går.
— Selv om det går litt tregere, så er intensiteten, temperaturen og rivaleriet absolutt like stort som i vanlig hockey, avslører han.
Hva med reglene, er de de samme?
— Stort sett så er reglene de samme, men det finnes noen spesifikke regler for paraishockey. Å takle en motstander med tuppen av kjelka er ikke lov, og kalles for «teeing». Den bedømmelsen kan ofte være vanskelig, fordi man må vurdere både kraft, vinkel og intensjon.
— Å lukke hånden om pucken oppstår noe oftere i paraishockey, både fordi køllene er mye kortere, og fordi spillerne har hendene nede langs isen hele tiden. Drar man en fordel av dette, idømmes man to minutter.
— Man skulle kanskje tro at det ikke fantes tripping i paraishockey, da slag på skøytene ikke er et tema, men den regelen finnes faktisk. Hvis en spiller bruker hånd eller kølle for å dytte eller vri tuppen av motstanders kjelke, slik at denne kommer ut av posisjon, så blir dette definert som tripping.
— Offside bedømmes også her på posisjonen av skøytene, men skøytene sitter under setet på kjelken. Det vil si at nesten hele lengden av kjelken kan være over blålinjen før pucken, men ikke «rumpa». Hvis kølla er over hodehøyde regnes det som høy kølle, også er det strenge regler for hvor stor/liten en kjelke kan være, avslutter han.
I tillegg til Luthcke, er også Marius Hermansen Oswold, tatt ut til verdensmesterskapet i Ostrava. De to norske dommerne landet i Tsjekkia på onsdag, og ble testet for korona da de ankom hotellet. Etter å ha sittet i isolasjon på hvert sitt hotellrom og ventet på negativt svar, har de nå sluppet inn i den strenge VM-bobla.
— Vi får kun være i ishallen under oppdrag, og får altså ikke se noen av kampene vi ikke dømmer. Alle bor på enkeltrom en og en, og dommerne spiser i en egen spisesal, forteller Luthcke
Hvordan blir det å leve så strengt?
— Det blir helt klart noen lange dager på hotellrommet, men jeg har pakket med meg playstation i kofferten...
VM-turneringen i Ostrava starter i morgen, lørdag 19.juni. Hvilke kamper de norske dommerne får tildelt blir offentliggjort i løpet av dagen i dag. Vi ønsker lykke til og gleder oss til å følge med!
Det norske laget åpner mot Italia kl 18:00. Den kampen kan streames her.
Eget intervju med Marius Hermansen Oswold kommer.