Norges ishockeyforbund sendte 25. august ut et skriv til alle landets seks regioner, med informasjon om at vi sesongen 21/22 ønsker å teste ut et pilotprosjekt som tar for seg nye kampformer i barneishockeyen (U8-U/JU13).
— Først og fremst handler dette om å skape ishockey på barnas premisser. Ser vi til andre lagidretter, for eksempel fotball og håndball, har de vært mye flinkere enn oss til å tilpasse spillet til barna. Det ønsker vi å endre på nå, forteller Vetle Dalberg, utviklingskonsulent i NIHF.
De nye kampformene i pilotprosjektet dreier seg i hovedsak om å minske banestørrelsen og redusere antall spillere som er på isen samtidig. Dette vil sørge for mer involvering for hver enkelt spiller, høyere intensitet og aktivitet, samt flere såkalte hockeyaksjoner som skudd, pasninger, nærkamper, osv.
— I utgangspunktet ønsker vi en endring for å gjøre spillet morsommere, mer inkluderende og gi høyere aktivisering. Samtidig blir det lettere å stille lag, og lavere terskel for å gjennomføre kampen, noe vi håper vil føre til at flere klubber kan delta. Så er det klart en hyggelig bieffekt er at det vil være langt mer utviklende og gjøre barna flinkere, vinn-vinn altså, fortsetter Dalberg.
Ideen om å endre kampformatet i barneishockeyen har vært der i lengre tid, forteller Espen Sæther, også han utviklingskonsulent i Norges Ishockeyforbund.
— Dette er noe vi har sett på og jobbet mye med det siste året. Både basert på egne oppfatninger av det nåværende kampformatet, og det faktum at vi vet hvor stimulerende og utviklende smålagsspill er. Vi har vært i dialog med andre nasjoner og blant annet fått tilgang på erfaringer fra lignende pilot i svenske regioner, forklarer Sæther.
Svenskenes funn og erfaringer fra et større forskningsprosjekt har vært retningsgivende for dette pilotprosjektet.
— Vi har hatt god dialog med Sverige og fått innblikk i deres prosjekt. De har gjort en grundig jobb og har lagt frem et imponerende stykke arbeid. Funnene de gjorde der borte er tydelige på at det er dette som er veien å gå, forteller Sæther.
— Fungerer dette som vi tror og håper på, vil det være et stort steg i riktig retning for norsk ishockey. Vi er utrolig spente og gleder oss til å se hvordan pilotprosjektet vil fungere her hjemme, avslutter våre to utviklingskonsulenter Sæther og Dalberg.